Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев удостои с държавни отличия изявени българи

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на дипломацията, медицината, науката и културата.
Снимка: БТА

Петима изявени българи в областта на медицината и образованието получиха държавни отличия на церемония в Президентството.

Проф. Никола Владов, специалист по чернодробно-панкреатична хирургия и проф. Георги Тодоров, водещо име в лапароскопската хирургия, бяха удостоени с най-високото отличие – орден „Стара планина“.

Държавни отличия получиха и офталмологът доц. Александър Оскар, Анастасия Стоянова, ръководила управлението на националните малцинства в Молдова, както и историкът проф. Пламен Павлов, който заяви:

„Ние сме наградени не в годината на пандемията, а в годината на Георги Стойков Раковски. На един от най-великите българи на всички времена. Нека да завърша с неговото гениално прозрение, той казва, че „любовта към Отечеството всички световни добрини“.

Президентът Радев посочи, че отличията са признателност за усилията в съхраняването на здравето, паметта, езика и духа на българите:

„Във времената на изпитания, през които преминаваме, е ясно, че знанието е безценен актив, но то, само по себе си, не стига, ако липсва най-важното - отдаденост на общественозначима кауза, личен пример и доверие. Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават тези ценности“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна