Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха промените в Закона за концесиите

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за концесиите, чиято основна цел е синхронизация с европейското законодателство. Отпадна спорният текст за концесия в сферата на отбраната и сигурността, от който и управляващи и опозиция изразиха притеснения. 

Промените, внесени от Министерския съвет, предвиждат електронно фактуриране при обществените поръчки и пълно съответствие с изискванията на европейските директиви.

Текстовете за концесиите в областите "отбрана" и "сигурност" предвиждаха те да се възлагат за доставка на оборудване за военни цели, предназначено за ползване като оръжие. Още при първото четене на закона обаче депутатите от БСП се обявиха „против“, с мотива, че предложенията за концесии в сферата на отбраната са неясни и смущаващи, а от ГЕРБ прецениха, че са и неприложими. Управляващите се съгласиха с опозицията и поправката беше оттеглена.

Депутатът Павел Шопов поиска целият законопроект да бъде оттеглен, защото има сериозни предпоставки за корупция:

"Във всички случаи законът, който обсъждаме с това заглавие, е в топ 5 на най-противоконституционните, престъпни, лоши и грабителски закони. Концесиите са колониален инструмент за ограбването на България".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени