Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Химията - най-добрата наука за демонстрации пред децата

Снимка: Златина Димитрова

Химията може да ни помогне много в ежедневните дейности, ако погледнем от позицията на хора, които си живеят нормално живота - да знаем какви са процесите в тенджерата, докато правим супата, или как да подобрим тестото за коледните сладки, с какъв препарат можем да почистим вкъщи или да импровизираме. Заедно с това тя може да бъде полезна, за да прекарваме забавно време с децата си, каза пред Радио София Златина Димитрова - комуникатор на науката, преподавател по химия в Izzi Science Academy. И припомни, че това е една научна дисциплина, която е особено подходяща за демонстрации пред деца, като събира в себе си гнусни експерименти, цветни реакция, а понякога всичко гърми.

Немалко жени са оставили сериозен отпечатък върху науката - Ада Лъвлейс, публикувала първия алгоритъм, решаван от машини, Мария Кюри, която е един от най-великите учени въобще, Розалин Франклин с принос за разбирането на молекулярната структура на ДНК, Катрин Джонсън, без която пътуването до Луната би било немислимо, отбеляза Димитрова.

В заключение тя отправи съвет към всички деца, които имат интерес към науката, да бъдат любопитни и да не се отказват, защото науката е трудно, но фактът, че си научил нещо ново или си помогнал да бъде разкрито нещо, което досега е било неизвестно, е изключително важно.

Чуйте интервюто на Елена Пъневска със Златина Димитрова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.