Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова лаборатория към катедра „Генетика“

Снимка: Ани Петрова

Наскоро сред потока тревожни и печални събития в новинарския поток си проби път и една добра новина. В Биологическия факултет на Софийския университет се откри нова лаборатория към катедра „Генетика“. Тя дава и възможност за практическо обучение на студенти, докторанти и магистри. Учебният център е изграден изцяло с дарения на Фондация „Петър Манджуков“.

В началото на пандемията от коронавирус от РЗИ изпращат до биологическия факултет запитване за включване на студенти доброволци, които да помагат за PCR тестовете. Става ясно, че теоретично студентите са много добре подготвени, но практическа подготовка им липсва. Появява се идеята да се закупят един или два PCR апарата с дарения от фирми, за да може обучението за прилагане на молекулярните методики да бъде на съвременно ниво


Така се стига до оборудване на цяла учебна лаборатория с 18 апарата от Фондация „Петър Манджуков“. Самата лаборатория не е направена за PCR тестове, това е едно от направленията, за да се справят след това студентите в реална среда.

Доц. Светослав Димов, изпълняващ длъжността ръководител на катедра „Генетика“ към Биологическия факултет на СУ, разказва какво представляват апаратите и какви други възможности за работа отварят пред учените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна