Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво представлява LOFAR

Кога ще имаме българска LOFAR станция

Снимка: http://lofar.bg

Наред с вселената, която можем да видим през телескопи, има и скрита, невидима вселена, която ни говори чрез дължини на вълни и честоти, които не можем да видим с очите си или с обикновени телескопи, а благодарение на радиотелескопите. Те позволяват на учените да чуят тайните на газовите гигантски планети, взривове от сърцата на галактиките.

Напредъкът в радиотелескопите също позволява да се спуснат в една от най-големите загадки във вселената – “тъмната енергия“, което дава изумителни прозрения за произхода и еволюцията на космическото пространство.

Да чуем именно тази радиовселена ни помага LOFAR станция – това е най-големият нискочестотен радиотелескоп в света, простиращ се в Холандия, Германия, Великобритания, Франция и Италия.

Скица на най-вероятното развитие на епохата на рейонизация

Какво обаче представлява радиовселената, какво представлява изучаването ѝ и кога в България ще бъде изградена именно такава LOFAR станция, разказва Камен Козарев в “Нашият ден“, докторант по физика в Бостънския университет в САЩ. В момента той работи в Института по астрономия към БАН.

“Работим върху създаването на българска LOFAR станция, някъде в Родопите, надяваме се близо до нашата обсерватория в Рожен. Тези LOFAR станции са самостоятелни радиотелескопи, които също така могат да се ползват като част цялата мрежа на LOFAR телескопа. Самите изследвания, които се правят, се фокусират в няколко научни области. Една от тези области е “Епохата на рейонизация“. Това е една от най-ранните епохи на вселената, когато след Големия взрив всичката материя се изстудява и става “неутрална“.“

“Други проекти са свързани с обзорни изследвания на небето в тези ниски честоти. Оказва се, че вселената е много слабо изследвана на толкова ниски радиочестоти или толкова дълги вълни на светлината и затова една от основните цели на телескопа LOFAR е да направи точно такива обзорни прегледи, като наблюдава голяма част от северното небе и търси различни по вид сигнали."

Повече можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.