Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слабо свиване на европейската икономика в края на 2020 г., причинено от новия локдаун

Евростат

Икономиката на еврозоната се сви по-слабо от първоначалната оценка през четвъртото тримесечие на 2020 г., а заетостта се увеличи спрямо предходните три месеца въпреки въведените по това време нови строги противоепидемични мерки и локдауни на стария континент заради силната втора вълна на Covid-19.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се понижи през последното тримесечие на миналата година с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато отбеляза силен ръст от 12,4% след срив с 11,7% през второто тримесечие в резултат на първоначалния шок от коронавирусната пандемия през миналата пролет. Експресната оценка на Евростат обаче отчете свиване на БВП с 0,7 на сто.

Спрямо последните три месеца на 2019 г. БВП на 19-те членки на единния валутен блок се понижи с 5,0% (при предходна оценка за спад с 5,1%) след свиване с 4,3% през третото тримесечие на 2020 г. и с цели 14,7% през второто.

В рамките на целия Европейски съюз брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на изминалата година се понижи с 0,4% спрямо третото тримесечие, когато скочи с 11,5%, следвайки срива с 11,4% през второто тримесечие на 2020 г. Експресната оценка на Евростат отечете понижение с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано БВП на ЕС се понижи през последното тримесечие с 4,8% след свиване с 4,2% през третото тримесечие и с цели 13,9% през периода април - юни 2020 г.

Данните на Евростат и на НСИ показват, че през последното тримесечие на 2020 г. най-солиден растеж на тримесечна база отбеляза икономиката на Румъния (повишение с 5,3%), следваната от тази на България (с 2,1%).

Спрямо година по-рано всичките страни-членки отбелязаха спад през четвъртото тримесечие, като по този показател България се намира в златната среда с понижение на БВП с 3,8 на сто.

Според първата оценка на Евростат БВП на еврозоната се сви през цялата 2020 година с 6,8%, а в рамките на ЕС с 6,4 на сто.

В същото време трудовата заетост в еврозоната и в целия ЕС се повиши през четвъртото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца след повишения съответно с 1,0% и с 0,9% през третото тримесечие. Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. трудовата заетост в еврозоната се сви през периода октомври - декември с 2,0% и с 1,7% в рамките на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени