Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Цифрова Европа" разкрива нови възможности

„Цифрова Европа“ е първата програма на ЕС в областта на високите технологии. Програмата стартира официално на 1 януари тази година и ще продължи до 2027 година. От години Европа лансира дигитален дневен ред, единен цифров пазар, необходимост от засилване на технологиите, инвестиции в иновации, технологични предизвикателства, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Сега е направена следващата стъпка – тези цели да бъдат постигнати, подкрепени с конкретно финансиране, поясни той. Програмата разкрива възможности пред почти всички сектори на икономиката. Финансовият пакет за изпълнение на програмата на европейско ниво възлиза на 7,5 млрд. евро в следващите 7 години. А всеки добър проект има по-голям шанс да бъде финансиран,  подчерта още Андрей Новаков.

Пет ключови области попадат в обсега на програмата: високопроизводителни изчислителни технологии, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения и внедряване и използване по най-добрия начин на цифровия капацитет.

Част от обхвата на програмата са и европейските цифрови иновационни хъбове. До 18 февруари е срокът, в който кандидатите могат да подават проектни предложения за финансиране.

По съвместен проект работят местната власт, Тракийският университет и бизнесът в Стара Загора, съобщи Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България. 

"Неговата цел е създаване на условия за развитие на виртуалното инженерство в Стара Загора като инструмент за осъществяване на развойната дейност в контекста на Индустрия 4.0 Ние виждаме в подобен проект смисъл. Предизвикателствата пред региона са свързани с декарбонизация и дигитализация и на практика един такъв иновационен хъб би бил естествено решение", коментира Кристина Ескенази.

С лабораторията за виртуална реалност Стара Загора ще се позиционира на цифровата карта на България, смята депутатът от ГЕРБ Радостин Танев. Амбициите са в лабораторията да се развиват наука и развойна дейност на световно ниво.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна