Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Каменарска: Хамбург e красив, цветен и жизнен

Снимка: hamburg.com

Държавата помага на хората на изкуството, дава помощи, организира конкурси за културни проекти. Има разлика обаче между назначените и музикантите на свободна практика.
Това разказа пред Радио София Йоанна Каменарска, която е концертмайстор на Хамбургската филхармония и от три години преподава „на живо“ в Университета по музика в германския град.

Заведенията в Хамбург в момента са затворени. Не може да се ходи на концерт. Училищата провеждат уроците си онлайн.

Въпреки малкото слънце и липсата на близки планини, градът е красив, просторен и зелен, жителите обичат да се разхождат, да спортуват, да упражняват джогинг, преди ден-два са карали кънки по заледените езера, разказа още Йоанна Каменарска.

Пристанищният град е богат и с традиции. Жителите го обичат и се гордеят с него. Стандартът на живот е добър.

Живеят и хиляди българи. Дори има магазин, в който може да се купи българско мляко, кори за баница, вафли и други хранителни продукти. Някои от сънародниците ни там не само не забравят, но и пращат помощи в родината.
Има и българска църква.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Йоанна Каменарска.

Снимка: Личен архив

♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫

Йоана Каменарска учила е при проф. Йосиф Радионов и в Моцартеум (Залцбург) при Руджиеро Ричи. От 12 години е в Държавния филхармоничен оркестър- Хамбург. Преподава в университета, провежда майсторски класове в Япония и Австрия. Често концертира и в България, като солист на Софийската филхармония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна