Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална находка: Ледени същества на дъното на Южния океан под Антарктида

Снимка: БГНЕС

Учени съобщават за открити странни ледени същества на дъното на Южния океан под Антарктида , където преди се смяташе, че е необитаема пустош.

Няколко вида, подобни на филтриращи морски гъби, са забелязани прикрепени към скала на дъното на океана от учени от Британската служба за проучване на Антарктика

Изследователите пускат камера в сондаж, който преминава през 900 метра твърд лед, преди да стигне студените води на Антарктическия океан.

Там, в неизследваната граница под шелфовия ледник Филхнер - на 260 километра от предната част на шелфовия ледник, под 890 метра лед, на дълбочина на морското дъно от 1233 метра във вода с температура -2,2 ° C - изследователите откриват доказателства за живот, първите неподвижни животни, виждани някога в такова местообитание.

Учените виждат прикрепени към скалата една гъба със стъбло, още 15 гъби без стъбла и 22 неидентифицирани организми.

„Участвах в последните две български антарктически експедиции под ръководството на проф. Христо Пимпирев, намерихме и тогава и ледена риба с прозрачна кръв, намерихме и други малко достъпни организми“, това разказа в „Хоризонт до обед“ доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет.

„Морското дъно е действително слабо проучено. А тази новина е откритие на Британския арктически институт. Тук късметът е изиграл голяма роля. Шелфът е като един покрив на морето. Морското дъно на плаващите шелфове е една трета от целия континентален шелф - това са едни пет милиона квадратни километра площ, а ледникът, който са изследвали британските учени, той е вторият по големина - 420 000 кв.км., четири пъти по-голям от България, ледена площ с дебелина над 1000 метра, която запечатва едно огромно море...", разказа още Кендеров.

"Тук става дума за уникална находка, защото досега се знаеше, че около шелфовите ръбове има живот на дъното, защото около тях има доста хранителни вещества. Но сега на дълбокото дъно - пробили са около един километър от дълбочина в ледника и то е отдалечено по права линия на 260 километра от открития океан - и там са открити ледени същества - те живеят в пълен мрак, в температура - 2,5 градуса и никой не знае как се хранят все още и са само на един единствен камък", посочи доц. Кендеров.  

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна