Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Пандова снима едва доловимите промени в разстоянието на 1 минута

Снимка: Боряна Пандова, галерия Credo Bonum

Повече от 10 години Боряна Пандова работи върху проект, който носи многосмисленото провокативно име “ „Обекти на невниманието“. Част от този дългогодишен проект е изложбата „Само минутка”, подкрепена от Национален фонд „Култура“, която можем да разгледаме от 18 февруари до 14 март в галерия „Кредо Бонум“.

Можем ли в рамките на една минута да уловим разликите в наглед статични картини от заобикалящия ни свят? Можем ли да задържим вниманието си върху нещо нископроменливо, банално? Такива въпроси задава авторката и кураторката Надежда Павлова в поканата.
И твърдят: Фотографията е подходящото изразно средство, с което да бъде разказана историята на минутката - от осезаема до незабележима.

"Вълнуват ме нещата, които не подозираме, че съществуват, или не забелязваме. В някои от сериите главен герой е времето. То е обект и инструмент", отбеляза пред Радио София фотоартистката.

Експозицията включва 60 фотографски диптиха, регистриращи 60 минути от фотографските странстванията на авторката във времепространството.

Чуйте повече от разговора на Катя Василева с Боряна Пандова.

  • Боряна Пандова е визуален артист, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната категорична любов към фотографията и видеото.
    Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография“ към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия.
    От 2014 г. е официален фотограф на София Филм Фест, където документира събитията, свързани с фестивала и прави портрети на гостуващите официални лица.
    Има слабост към партньорствата с литературата, музиката и сценичните изкуства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени