Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел поиска от Рухани завръщането на Иран към ядреното споразумение

Ангела Меркел на лятната пресконференция в Берлин.
Снимка: БТА

Иран трябва да изпрати положителни сигнали за увеличаване на шансовете за връщането на страната към ядреното споразумение от 2015 г. и за премахване на противопоставянето със западните сили.

Това е заявила германският канцлер Ангела Меркел на президента Хасан Рухани в телефонно обаждане в сряда, съобщава Ройтерс.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че германският лидер е казал на Рухани, че е обезпокоена, че Иран продължава да нарушава ангажиментите си по сделката, която президентът на САЩ Джо Байдън иска да възстанови, ако Иран спре ядрените дейности.

Още през януари Ангела Меркел призова страните, участващи в Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), познат като иранската ядрена сделка, да не отхвърлят споразумението, "освен ако вместо това няма нещо по-добро".

По-рано през февруари пък правителствата на Германия, Франция и Обединеното кралство, известни като Е3, изразиха "сериозна загриженост" за действията на Техеран по производството на уран, с което се нарушава иранското ядрено споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна