Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед е по-оптимистичен за икономическите перспективи пред САЩ през 2021 г.

През януари членовете на Федералния резерв на САЩ са били по-оптимистични по отношение на дългосрочната сила на американската икономика и перспективите ѝ през 2021 г., отколкото на предходното заседание през миналия декември. Това показва протоколът от заседанието на Фед, проведено в края на януари.

Централните банкери се съгласиха, че очакваният напредък по отношение на ваксинациите срещу Covid-19 и промяната в перспективите за фискална политика са подобрили толкова дългосрочните перспективи за икономиката, че те "решиха, че вече не е оправдано позоваването в изявленията след предишните заседния за рискове за икономическите перспективи в средносрочен план".

Изправени пред все още слабо представящата се икономика, която може да се нуждае от продължително време, за да се възстанови напълно, на заседанието през януари членовете на Фед обсъдиха как да поставят основите пред обществеността да приеме идващата по-висока инфлация, а също и необходимостта да "останат бдителни" за признаци на стрес при динамичните пазари на активи.

В дискусии на заседанието на 26 и 27 януари, вариращи от възприятията на обществото за инфлацията до "капризите" на платформите за търговия на дребно от типа на Robinhood, американските централни банкери заявиха, че все още са готови да поддържат облекчената нисколихвена парична политика, за да помогнат за излекуването на затруднения пазар на труда, съобщава Ройтерс, цитирайки протоколите от последната среща на Федералния резерв.

Според тях обаче Съединените щати все още са "далеч" от постигането на икономическите цели на фона на коронавирусната криза.

"Насоките на Фед за покупките на активи показват, че тези покупки ще продължат поне със сегашните темпове, докато не бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък към целите му по отношение на заетостта и инфлацията“, се казва в протоколите от последното заседание. "Тъй като икономиката все още е далеч от тези цели, участниците в заседанието прецениха, че вероятно ще отнеме известно време, за да бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък".

Федералният резерв добави, че пандемията от Covid-19 причинява "огромни човешки и икономически затруднения" в САЩ и по света и определи темповете на възстановяване на икономическата дейност като "умерени през последните месеци".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна