Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за незабравим уикенд в община Гърмен

7
Снимка: Венета Николова

Минерални извори, етнографски селища, колоритни традиции, следи от античността и красиви природни картини – община Гърмен в Западните Родопи, изобилства с предложения за отдих и познавателни маршрути, които съставят пъстър калейдоскоп от преживявания. Ето някои от най-емблематичните забележителности в района:

Здравословна почивка в село Огняново

Село Огняново предлага релакс и здравословна почивка
Ако обичате спокойствието и уединението - това е вашето място. Селото, сгушено в полите на Родопите, се прочу с лековитите си води, каптирани и използвани още от римско време. Според местните хора, те лекуват над 100 болести. Част от хотелите работят целогодишно и разполагат с модерни спа центрове. А от чешмите в къщите на местните жители тече същата минерална вода, която пълни басейните. Когато се охлади тя е питейна с благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Курортното село е начална точка за разходки в планината и близките забележителности.

Ковачевица - каменна приказка на 5 века

Ковачевица очарова туристите с каменните си къщи и възрожденски дух
Едно от най-красивите етнографски селища в България посреща гости целогодишно. Туристите са очаровани от старинните къщи, изградени изцяло от камък и дърво и от възрожденския дух, който се носи по тесните калдъръмени улички на селото, обявено неслучайно за архитектурен резерват. В Ковачевица ще откриете чудесни хотели и къщи за гости. Отвън те не се отличават по нищо от 200-годишните селски постройки, но вътре предоставят уют и съвременен комфорт. А в местните механи и ресторанти ще се насладите на неустоими родопски гозби. 

Лещен – разходка в миналото

По калдъръмите на село Лещен
Село Лещен се намира близо до Ковачевица и, подобно на него, предлага разходка във времето. Голяма част от старите му каменни къщи са превърнати в приятни хотели, които предоставят старовремска атмосфера. Стопаните им от години посрещат любители на селския туризъм от цял свят. Сред местните атракции е и глинената къщичка на Флинстоун, където можете да прекарате уникална праисторическа нощ сред хребетите на Родопите. Тук въздухът е кристален, а обсипаният със звезди небосвод е на една ръка разстояние.

Рибново в сезона на сватбите

Лепене на гелината в село Рибново
Село Рибново е известно със своето българо-мохамеданско население, което ревностно пази традициите си. Ако попаднете тук през зимния сезон, можете да станете свидетели на колоритните местни сватби. Те продължават два дни и са наситени с древни ритуали, някои от които се коренят още в езически времена.  Най – атрактивната част е излагането на чеиза пред дома на младоженката, както и ритуалът „лепенето на гелината“, при който лицето на младоженката се покрива с пъстроцветна маска от пайети.

Шествековният Гърменски чинар

6-вековният чинар на фона на църквата Свети Георги
В непосредствена близост до църквата „Свети Георги“ на село Гърмен, ще попаднете на уникален жив паметник. Става дума за чинар на шест века, представител на т.нар. platanus orientalis – дървесен вид, който в далечното минало е образувал гъсти гори в тази част на Балканите. Дървото е с 10-метров ствол, а протегнатите към небето клони достигат 24 метра височина. През 2020 г. Гърменският чинар се нареди на второ място в конкурса „Европейско дърво на годината“.

Античният римски град „Никополис ад Нестум“

Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г
Това е единственият в Родопите град от римско време. В превод името му означава „Град на победата край /река/ Места“, защото е основан през 106 г. от император Траян в чест на победата му над даките. Днес, от някогашното му великолепие са останали руини, разпръснати в околностите на село Гърмен. Но все още личат следи от крепостните стени, култовите сгради и термите. През 577 г. Никополис ад Нестум  е разрушен от славяни и авари, за да се възроди отново през IX–X. Градът просъществувал чак до XIII век, но е унищожен от кръстоносните походи.

Ландшафтно-исторически парк „Градище“

В тази част на Родопите се откриват великолепни ледки
Край село Долно Дряново ще попаднете на комплекс от мегалитни структури. Става дума за огромни човокоподобни глави и за поредица от изваяни от древните хора фигури на животни в скалите, като риби, змии, костенурки и пр. По-внимателното око може да открие издялани в камъка улеи и кладенци. Предполага се, че тук е имало светилище от V-IVв. преди новата ера. Мястото е благоустроено за туризъм с помощта на беседки, парапети, платформи за наблюдение. Разходката по маршрута продължава около час и половина. Паркът „Градище“ е пропит с мистика и енергия, а гледките към планинските върхове са зашеметяващи.

Снимки: Венета Николова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна