Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Матеева, изпълнителен директор на БДВО:

Комуникаторите влязоха в борда, задаващ стратегията на компанията

Елена Матеева
„Все по-трудно можем да направим разлика между чист пр, реклама и дигитален маркетинг, и това е една прекрасна тенденция, която работи в полза на потребителите и на клиентите на компаниите“, каза в „Ритъмът на столицата“ по Радио София Елена Матеева – изпълнителен директор на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) по повод развитието на комуникациите и дигиталния бизнес.

Това, което наблюдаваме като резултат, според нея, е преподреждане на приоритетите.
На първо място Елена Матеева открои безопасността - на служителите и обществото, разбираемо заради пандемията. На второ място постави доверието. Според нея бизнесът, разбираемо, се оказа една от институциите с най-голямо доверие (пред държавната власт, неправителствения сектор и медиите, според Edelman Trust Barometer, бел.ред.).

„На преден план като значимост излезе и споделената по-висша цел. Компаниите днес работят извън конкретната си бизнес сфера и цел, за общото благо – екология, обществено здраве, борба с климатичните промени и др. Все повече потребителите използват своето влияние и налагат това, което е важно за тях, а компаниите откликват, разработвайки именно такива стратегии, включително комуникационни и дори променяйки част от бизнеса си“, отбеляза Елена Матеева.

По думите ѝ на преден план вече са връзките със заинтересованите страни. Бизнесът се превърнал в активна страна в обществения разговор, следейки пулса на обществото, благодарение на комуникаторите.

Наблюдаваме възход на т.нар. социален маркетинг, кампаниите са насочени към обществено значими теми.

„Дигиталните технологии окончателно станаха част от комуникационните стратегии – платформите за онлайн разговори, за email маркетинг и други. Социалните мрежи вече са обичаен инструмент за всеки бизнес, компаниите започнаха да таргетират потребителите си благодарение на данните, до които имат достъп и това е прекрасен подход, за да разговаряш по темите, които са важни в предпочитаната от тях платформа“, коментира още Елена Матеева.

Чуйте целия разговор с нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна