Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАСКОМ: През 2020 г. софтуерният сектор отчита 10% ръст

Крум Хаджигеоргиев
Снимка: Личен архив

ИТ секторът у нас е в подем. През 2020 г. този сектор отчете ръст, когато икономиката ни се свиваше заради пандемията. Прогнозите са и че през следващите години гладът за ИТ кадри ще се задълбочава, а България се оказа благоприятна страна за създаване на ИТ продукти.

“Софтуерният сектор през 2020 г. отчете близо 10% ръст, когато икономиката се сви с над 5%. В момента има подем на търсенето и т.нар. “втора вълна на дигитална трансформация”, която засяга сектора и помага на цялата индустрия да се дигитализира и да върви напред”, коментира в ефира на Радио София Крум Хаджигеоргиев от УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и собственик на голяма софтуерна компания.

По думите му, това води до растеж на все повече ИТ компании, което пък води до увеличено търсене на нови кадри.

Към 2020 г. в ИТ сектора в България са заети над 38 000 души, като това са само заетите в 4400 компании, които са обхванати в изследването, показват данните на БАСКОМ.

“Всяка следваща година се откриват нови работни места за до 4000 души”, казва Крум Хаджигеоргиев. Прогнозата за следващите пет години е да се търсят още близо 23 хил. нови работни места в ИТ сектора.

Тази година БАСКОМ става на 20 години и още от самото начало създаването на добри кадри, които да захранват бизнеса, е приоритет на Асоциацията, която си сътрудничи с различни организации и с Министерство на образованието за разработване на образователни програми, които да предоставят такива кадри на бизнеса, а вече някои от тях дават резултат.

Още за бурното развитие на ИТ сектора у нас - чуйте в разговора на Антония Каменичка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени