Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Фрагментиран вот не означава фрагментиран парламент

Снимка: БНТ
Седмицата беше спокойна от гледна точка на липса на политически скандали, но пък беше натоварена от гледна точка на организацията на изборите. Видяхте, че ЦИК доста действия предприеха, за да осигурят гласуването на 4 април и най-вече да гарантират на изборната администрация, а това са близо 80 хил. души, които ще участват в СИК ваксина и добри условия за работа на изборите. Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Радио София.

Според него данните, които се изнасят, че общественото мнение е силно фрагментирано се съпоставят с очакванията за следващия парламент, като се поставя знак за равенство, т.е. че и парламентът ще бъде фрагментиран, но според него не може да се прави такава връзка, защото фрагментираният вот означава, че гласовете на много хора ще бъдат разпилеят по много алтернативи, но това не означава, че парламентът ще бъде фрагментиран.

“Напротив, това може да означава, че в парламента може да имаме по-малко партии отколкото сме очаквали да влязат”, казва той, като даде пример с парламента през 2013 г. много гласове бяха разпределени в листи, които бяха близо до 4%, но не преминаха тази бариера и на практика в Парламента имаше само 4 партии.

 По думите на Стойчев, според нагласите, които социолозите цитират, ГЕРБ води с устойчива преднина, която винаги на избори се е материализирала в 50 000-100 000 гласа, които на фона на над 3 млн. гласуваши е фактор, но не означава категорична преднина.

Още политически прогнози - чуйте в разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени