Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ трябва да създадат правилник за цифровата икономика

Шарл Мишел: ЕС и САЩ трябва да насърчават взаимния обмен на данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в петък Европейският съюз, заедно със САЩ, трябва да си сътрудничат за създаването на "правилник за цифровата икономика", който да е валиден в световен мащаб и да се основава на "демократични ценности, човешки права, плурализъм и защита на личния живот".

"Ние просто не можем да оставим решения, които оказват огромно влияние върху нашата демокрация, на компютърни програми без никакъв човешки надзор или на управителните съвети в Силициевата долина", подчерта фон дер Лайен по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Тя също така отбеляза, че решението на "Фейсбук" (Facebook) за австралийското законодателство за публикуване на новини, според което потребителите в Австралия няма да могат да споделят новини, е продукт на дерегулирания дигитален свят.

На същата конференцията за сигурност в Мюнхен председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Европейският съюз и Съединените щати трябва да насърчават взаимния обмен на данни като част от техния процес на "цифров преход".

В допълнение към сътрудничеството на цифровия фронт двете страни трябва да се съсредоточат и върху развитието на икономическо сътрудничество, подчерта той. Сега Брюксел и Вашингтон се нуждаят от "нов основополагащ пакт", който ще се основава на "ценности, просперитет и влияние", отбеляза европейският лидер.

Това е "ключово време" както за ЕС, така и за САЩ и за техния жизненоважен съюз, подчерта още той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна