Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентинският здравен министър подаде оставка след скандал с ваксинациите

Хинес Гонсалес Гарсия
Снимка: Ройтерс

Министърът на здравеопазването на Аржентина Хинес Гонсалес Гарсия подаде оставка след твърдения, че е уреждал преференциални ваксинации срещу коронавирус за свои политически съюзници, съобщи ДПА.

Оставката е била подадена по искане на президента Алберто Фернандес. Постът министър на здравеопазването ще бъде поет от държавния секретар на министерството Карла Висоти, посочва БТА.

Скандалът беше предизвикан от проправителствения журналист Орасио Вербитски, който каза в радиопредаване, че след разговор с Гонсалес Гарсия е бил повикан в министерството, за да бъде ваксиниран. Поради възрастта, професията му и рисковите фактори редът на Вербитски за ваксиниране все още не е дошъл.

Твърди се, че вече бившият министър на здравеопазването е запазил 3000 ваксини за употреба по своя лична преценка.

Смята се, че сред неправомерно ваксинираните са били влиятелният синдикален лидер Уго Мояно, съпругата му и 20-годишният им син.

В южноамериканската страна се прилага предимно руската ваксина „Спутник V“. Наскоро пристигнаха и първите дози от ваксината на „АстраЗенека“. Досега са ваксинирани едва 390 000 души от 45-милионното население на Аржентина.

Изтича срокът за проверка на списъците за подкрепа, представени от партиите за изборите

Днес изтича срокът за проверка на списъците за подкрепа, представени от партиите и коалициите за предстоящите парламентарните избори. Това показва справка на сайта на Централната избирателна комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна