Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението с джипката съм го виждала в Северна Корея, каза евродепутатът

Елена Йончева: В Централна и Източна Европа нараства контролът на властта над медиите

Избирателите си задават въпроса дали лидерът на БСП е истинска опозиция, посочи тя

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

"Искам приоритет в работата на ЕК и ЕП да е защита на независимата журналистика". Това каза евродепутатът Елена Йончева от БСП/ПЕС, която ще бъде модератор на международна конференция за свободата на медиите и културните институции в Европа, организирана от парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП. Тя припомни приетата резолюция за свободата на медиите, чийто съавтор е.

По думите на Йончева предстоящата конференция е важна, защото нараства контролът на управляващите над медиите, особено в Централна и Източна Европа:

"В Унгария беше затворено най-критичното към управляващите радио. В Полша бяха вдигнати данъците за независимите медии. В Словения министър-председателят атакува през социалните медии журналист, защото е направил репортаж за състоянието на медиите в страната. Там беше орязано финансирането на Словенската информационна агенция. В Хърватия има все повече дела срещу журналисти, които разследват корупцията и организираната престъпност. За България си знаем положението".

Тя подчерта, че целта на конференцията е Европейската комисия да предприеме бързо законодателни решения за защита на свободата на медиите - въз основа на вече приетата резолюция:

"Основната работа сме я направили, но сега трябва да има натиск върху ЕД и тази конференция е част от този натиск".

Елена Йончева посочи, че прави впечатление, когато премиерът Бойко Борисов за втори път отказва да се яви в Европейския парламент:

"Това дава възможност на евродепутатите от всички страни да се запознаят със състоянието в България с върховенството на закона. Ние сме 14 евродепутати в мониторинговата група и ще продължаваме да го каним, докато всеки един от нас, включително и тези, които са от ЕНП, не разберат как се управлява в България. ... Това с джипката аз съм го виждала в Северна Корея. Не съм виждала подобно поведение в нито една страна в Европа, включително в тези, които сочим, че има проблем с медиите". 

Евродепутатът изказа мнение, че отнетата свобода на гражданите би трябвало да предизвиква бунтове. Според нея депутатите от левицата не би трябвало да стоят в Народното събрание и да легитимират управлението на Борисов.

"Избирателите си задават въпроса дали лидерът на БСП е истинска опозиция, или само хвърля хартиени стрелички срещу Борисов. Може би отговорът на този въпрос води към предварителните резултати, които имаме. Въпреки краха на ГЕРБ и въпреки порочното авторитарно управление, БСП е втора, а има капацитета да бъде първа сила. Тя е алтернативата, но няма достатъчно политически кураж".

Йончева акцентира и върху позицията на БСП да не подкрепи на този етап кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат. По думите ѝ такава подкрепа би позиционирала БСП спрямо Борисов и ГЕРБ:

"Неподкрепата за Радев поставя много въпроси за това има ли договорки между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Това е основателен въпрос, а не е спекулация", категорична беше тя.

Интервюто на Диана Янкулова с Елена Йончева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна