Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "През сняг и мъгла от Кумата до Черни връх" продължава до края на март 2021

Снимка: Природен парк „Витоша

От хижа Кумата започва един от най-посещаваните маршрути към Черни връх, а кампанията "През сняг и мъгла от "Кумата" до Черни връх" има за цел да събере средства, с които да се възстанови стълбовата маркировка и да се поставят указателни табели.

Кампанията е започнала през декември 2020 година и е част от начините, по които трябва да се осигурят средства за възстановяване на туристическата инфраструктура.

"Неслучайно избрахме този маршрут, защото той е част от класическия подход за изкачване на първенеца на Витоша. Този класически подход започва от квартал "Княжево", минава през Белата вода, Златни мостове и продължава до върха. Началото на нашия маршрут е хижа "Кумата". Това е отправна точка към високата, сурова част на планината. Хижата е една от най-старите. Построена е с голям ентусиазъм за 10 години, като началото на строежа е дадено през 1926 година. Инициатори на начинанието са членовете на Юношеския туристически съюз и хижата е наречена "Кумата" в памет на един от първите алпинисти, организатори на туристическото движение сред младежите - Крум Новаков-Кумата", каза в предаването "Закуска на тревата" Силвия Арангелова, главен специалист туризъм от Дирекция Природен парк "Витоша".

Стълбовете, които служат за маркировка, са поставени отдавна. Заради суровите условия в планината някои от стълбовете са паднали, трябва да се пребоядисат.

"Всеки, който желае, може да ни подкрепи чрез двата действащи канала - ПЛАТФОРМАТА. БГ, където може да дари по сметка на парка, колкото реши и може или чрез DMS VITOSHA на номер 17 777 за трите мобилни оператора", подчерта Силвия Арангелова.

Необходими са 6 хиляди лева, до момента са събрани 2 хиляди. Кампанията ще продължи до края на март 2021 година.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна