Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пристигащите в Испания от Бразилия и Южна Африка вече ще подлежат на 10-дневна карантина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес влиза в сила 10-дневна карантина за пристигащите в Испания с полети от Бразилия и Южна Африка. Мярката е част от плана на правителството да спре разпространението на новите щамове в страната и е приета след предложение на вицепремиера на регионалното правителство на Мадрид Игнасио Агуадо.

Решението на правителството бе оповестено още на 17-и февруари, но тъй като според испанското законодателство то ограничава основните права на гражданите, трябваше да се изчака да бъде ратифицирано от Националния съд. 

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че пътуващите от Бразилия и Южна Африка, които пристигат на испанските летища, могат да намалят карантината си на 7 дни, ако след кацането направят нов PCR тест и той е отрицателен. Тя изрично подчерта, че ще се извършва контрол на всички пътници, пристигащи на което и да е летище в Испания, с произход от тези страни, дори ако те правят междинни кацания и пътуването им не е директно. Полицията ще следи след това дали се спазва карантината. 

Това е втората стъпка в опит да се спре разпространението на новите щамове в Испания, след като вече бяха въведени ограничения за полетите от Великобритания, Бразилия и Южна Африка. На борда на самолетите се допускат пътници само с отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди полета. 

В момента в Испания са регистрирани 613 случая с британския щам на Covid-19 , 6 с южноафриканския и 3 с бразилския.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени