Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на британската пътна карта за излизане от локдауна

Снимка: БТА

Днес британският премиер Борис Джонсън ще обяви обещаната „пътна карта“ за излизане от локдауна. Това ще се случи най-напред в Камарата на общините, а след това и на специална пресконференция.

Масовото ваксиниране върви много успешно, забелязва се спад на заразяванията с Covid-19. Отделните части на Обединеното кралство, включващо още Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, имат своя собствена политика в борбата с пандемията, но около 87% процента от общото население живее в Англия.

След доста тежък локдаун, наложен в началото на декември, има признаци, че той работи. Колкото и да са нетърпеливи всички, едно е ясно отсега – отварянето ще става постепенно и предпазливо. Тъй като правителството твърди, че училищата са негов приоритет, очакванията са от тях да започне и облекчаването на ограниченията. Датата 8 март засега фигурира като деня за подновяване на учебните занятия.

Дали обаче всички ученици ще се завърнат точно в този ден в класните стаи, при какви условия и какво ще последва след това – отваряне на второстепенните магазини или възможност за социални контакти извън домовете, отваряне на кината и театрите, на фризьорските салони или фитнес залите - засега можем само да гадаем. За всичко това ще има яснота най-късно привечер.

Борис Джонсън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което се знае на този етап е, че след 8 март всеки следващ понеделник ще пада някоя от ограничителните мерки с надежда по някое време през годината страната да се завърне към нормален начин на живот, при положение, че епидемологичната обстановка не се влошава. Джонсън вече отбеляза, че всеобщото желание е този локдаун да бъде последен.

Първата и най-важна сред оптимистичните новини е, че намалява разпространението на заразата и спада броят на хоспитализираните пациенти. За последното денонощие са регистрирани 9 834 случаи на заразени и 215 починали. Втората добра новина са доказателствата, че масовото ваксиниране дава резултати. Около 17,5 милиона британци получиха първа доза ваксина. Имунизирани са първите четири най-рискови групи от общо девет такива. В неделя Борис Джонсън оповести оптимистичен план до края на юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни, а това е близо два месеца по-рано от предишните очаквания.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок отново увери, че няма притеснения за  ваксината на „АстраЗенека“, тъй като тя е напълно ефективна към т. нар. „щам от графство Кент“. Той все пак допълни, че има известна загриженост за ефективността срещу вариантите на вируса от Южна Африка и Бразилия, затова се прилага  стриктно схемата за контактно проследяване, както и драстичните гранични мерки за пристигащите от рискови държави.

Ханкок дори посочи, че случаите на заразяване с нашумелия напоследък южноафрикански щам намаляват. Освен изчерпателна информация за това как правителството вижда излизането от локдауна, предстои днес Борис Джонсън да представи и нови официални данни за влиянието на ваксините върху нивото на разпространение на заразата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!