Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева очаква евросанкции за Русия по новия механизъм за човешките права

| обновено на 22.02.21 в 12:44
Екатерина Захариева
Снимка: БТА

Министърът на външните работи Екатерина Захариева очаква да бъдат наложени санкции по новия механизъм за човешките права и на представителите на властта в Русия, и на олигарси, но на базата на конкретни доказателства. В интервю пред "Политико" тя подчертава, че не очаква някой от министрите да се противопостави на даването на зелена светлина за тях на днешния Съвет "Външни работи“. 

Днес тя ще участва в заседанието на външните министри от Европейския съюз, на което основна тема ще бъдат отношенията с Русия. Министрите ще имат и видеоконферентна връзка с американския държавен секретар Антъни Блинкен, с когото ще обсъждат бъдещето на трансатлантическите отношения. Министрите се събират, след като онзи ден руският съд потвърди решението за две години и половина ефективна присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални и визитата на Върховния представител по външната политика Жозеп Борел в Москва, по време на която Европейският съюз бе наречен надежден партньор на съвместната му пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров.
Не е ясно дали министрите ще стигнат до решение за налагане на допълнителни санкции срещу руски представители по новия санкционен режим, нито дали Борел ще се възползва от правото си да направи предложения в тази насока от Брюксел.
Захариева защити провеждането на заседанията на министрите на живо с мотива, че колкото и сигурна да е една видеовръзка, "никога не знаеш кой те слуша". 

Тя припомня, че новият европейски закон от типа на американския "Магнитски" позволява на ЕС да налага целенасочени наказателни мерки, които да нямат ефект върху населението. До края на миналата седмица нямаше ясен сигнал дали това може да се очаква, дори запознати отхвърляха вероятността в санкционния списък да попаднат олигарси. 

Захариева казва още, че не е била против пътуването на върховния представител Жозеп Борел в Русия, но смята, че ЕС е трябвало да бъде много ясен в оценката си на ситуацията с човешките права там. Според нея Съюзът трябва да си извлече поука и да бъде по-добре подготвен.

Министър Захариева отхвърля твърденията, че наложеното от България вето за започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС е свързано с предстоящите парламентарни избори у нас.

"Не смятам, че нещо може да се промени, докато нашите приятели не са готови да прилагат договора за приятелство и добросъседство и да спазват ангажиментите си", заявява министър Захариева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна