Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър продължава да е лидер в ЕС по брой тестове за коронавирус

Кипър продължава да е на първо място в Евросъюза по брой тестове за коронавирус на глава от населението. За миналата седмица страната отчете над 202 600 теста. От тях 385 са положителните проби.

Извършените в Кипър тестове през седмицата от 15 до 21 февруари са над 25 500 на 100 000 души население, като откритите при тях новозаразени стабилно остават под 0.5% на ден, съобщи Министерството на здравеопазването днес.

Процесът на ваксиниране в страната протича гладко, според заложения в Националния план за имунизации график, заяви още здравното министерство.

До момента са ваксинирани близо 57 000 души, или 6% от населението. Обхванати са възрастните хора над 70 години, здравните специалисти, започна ваксинирането на хората с различни хронични заболявания.

През следващия месец Кипър очаква над 130 000 дози от трите лицензирани досега ваксини, а през второто тримесечие на годината, от началото на април, страната ще получи около 2,5 пъти повече ваксини, отколкото досега. Предвижда се с тях до края на март да бъдат имунизирани около 240 000 души, а до края на юни получилите ваксина да станат около 600 000, посочи здравното министерство. Кипър е с население от около 880 000 души.

Масовото тестване, бързото проследяване на контактите и ваксинацията са трите стълба на правителствената стратегия за управление на пандемията и постепенно отпускане на ограничителните мерки.

Очаква се правителството да обяви в четвъртък третата фаза от плана за по-нататъшно облекчаване на коронавирусните ограничения, след локдауна от януари, която ще започне от 1 март.

При сегашните мерки, които са в сила до 28 февруари, все още не работят ресторантите и други заведения за обществено хранене, действат вечерен час и редица забрани за движение на хората и събирания. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!