Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Аспарух Илиев: Ваксините винаги са били най-сигурният начин да се преборим с болести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"След всяка ваксина, която ние получаваме независимо от нейния вид, основните оплаквания, които човек може да има, това са подуване на мястото на поставяне. Всички си спомняме детските години с ваксините, които сме получавали. При ваксините, които в момента използваме и които се прилагат за Covid-19, имаме по-висока честота на температурата, втрисане за няколко часа след поставянето, мускулни болки, слабост. Много хора се оплакват от невъзможност да спят през първата нощ". Това поясни пред БНР д-р Аспарух Илиев. Той ръководи лаборатория в Берн и е експерт по безопасност на ваксините. 

При лека температура всеки може да го понесе без проблеми с хубаво наспиване, но ако температурата е висока, може да използва класически медикаменти за нейното сваляне.

"В периода след около 4-5 часа след ваксината до 24 часа бих посъветвал хората да са в готовност, че биха могли да са в малко по-увредено общо състояние и ако имате задача като пътуване или сериозен професионален ангажимент, предвиждане на един ден пауза би било добре", подчерта специалистът.

По думите му при пациентите, които взимат лекарства, които потискат имунитета, и при хората, които имат астма, е възможно реакциите да са по-леки. 

"Всички ваксини използват един и същи елемент на вируса, спрямо който се създава имунитет, логично е да предположим, че втора доза от друга ваксина би имало добър ефект за стимулиране на имунитета", допълни д-р Аспарух Илиев в предаването "Хоризонт до обед". 

Според него няма основание да се счита, че поставянето на ваксина срещу вируса Covid-19 при бременни и жени, които искат да забременеят, ще има отклонение:

"Няма механизъм, по който точно тази ваксина, с тази съставка да повлияе по някакъв начин на плода. Препоръката е въпреки всичко да се предупредят бременните, че този тип ваксина не е тествана при бременните. Не очакваме никакви странични ефекти, но не се препоръчва изрично да се постави, но е възможно. Препоръката е да не се поставя през първите три месеца от бременността".

Д-р Аспарух Илиев коментира, че е учудващо колко малко странични ефекти имат сегашните ваксини:

"Това е едно достатъчно сериозно заболяване, което да налага тези мерки, които имаме в момента. Моята препоръка  е - нямаме друг вариант, освен да се ваксинираме. Ваксините винаги са били най-безопасният и сигурен начин да се преборим с болести. Разбирам колебанието и тревогите на много хора. В случая няма нито конспирация, нито лошо желание за контрол, имаме едни много добри продукти - имаме ги, нека да ги използваме, да се отървем от този вирус и да продължим живота си нормално, защото това е нещо, което всички искаме, всички сме уморени от изолация, от локдауни. Ваксините са един чудесен изход от ситуацията".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна