Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Йончев: Чрез сградите се идентифицираме с една изгубена България

Къщата с ягодите
Снимка: Здравко Йончев

В стремежа си да търсим идентичност се опитваме чрез някакви сгради се опитваме да се идентифицираме с една друга България, която е изгубена. С едни доблестни жени и мъже, които са построили тези домове. Искаме да се свържем с тях през времето.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ фотографът Здравко Йончев, заснел Къщата с ягодите отвътре.

Фотографското любопитство на Йончев към архитектурните старини било породено по-рано във времето, когато снимал баните в Горна баня, Банкя и Овча купел.

Йончев си задава въпроса дали паметниците трябва да носят само архитектурна памет.

Не е ли в основата на всичко самият човек? Не да се покланяме на някакви сгради, а да търсим отношението между нас самите.“

Къщата с ягодите  Снимка: Здравко Йончев

Усещането си да снима Къщата с ягодите фотографът описва така:

То е като да откриеш някаква ценност, която не си познавал до този момент. Някакво наследство си представете.“

Това е история и памет, която би трябвало да можем да предадем на нашите деца, подчерта Здравко Йончев. „За мен тази къща е просто пясък и камъни. Важна е паметта, която тя носи.“

Проблемът ни е във взаимоотношенията, не в сградата, смята фотографът. Той смята, че комунизмът не се е занимавал със събаряне на сгради, а с рушене на взаимоотношения, заради което и сега не можем да се разберем за къщата с ягодите. Собственикът Валентин Златев има насреща си едно роптаещо общество, допълни Йончев.

Здравко Йончев се занимава с фотография професионално от средата на 2013 г. Една от важните за него теми е архитектурното и културно наследство. Популярни са и неговите фотографии на тема градски импресии. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени