Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Павел Миланов:

Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на изисквания

| обновено на 22.02.21 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Подобно на чиповете на входните врати и асансьорите, видеонаблюдението на входа и извънвходната врата поставя ред въпроси. Камерите често навлизат в личното ни пространство непредсказуемо.

"Трябва да започнем със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност - и лицензирани охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Във входовете ние сме етажна собственост, нямаме такива възможности, нямаме кой знае каква законодателна уредба и като междинен вариант Комисията за защита на личните данни приема, че решението на общото събрание дава възможност да се монтират видеокамери и да се монтира видеонаблюдение", каза в предаването "Хоризонт до обед" Павел Миланов, председател на Асоциацията етажна собственост.

Той подчерта, че е необходимо да се изяснят доста въпроси - къде ще се помещава записващото устройство, дали има отделно помещение и каса, табло, кой има достъп до тази информация.

"Според наша кореспонденция с институциите управителите на етажна собственост имат право да са администратори на лични данни. В тази връзка ние като управители можем да имаме достъп до записващото устройство, да преглеждаме записите и да ги подаваме до органите на реда".

Павел Миланов коментира, че без решение на Общото събрание никой не може да монтира нищо:

"Камерите дори и на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания. Те не трябва да снимат извън сградата, т.е., трябва да се ограничат само до общите части и съответно не трябва да снимат входовете на апартаменти".

Според него големият пропуск на Закона за управление на етажната собственост е, че макар и да задължава в определен срок да се създадат управителни органи, те може и да не се създадат, тогава етажната собственост става безотговорна

"Тя винаги се самоуправлява, въпросът е, че не може да се извърши проверка нито от Районната администрация, нито от Комисията за защита на личните данни".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.