Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Винаги сме реагирали на сигнали за дискриминация на българи в РСМ

| обновено на 22.02.21 в 19:16
Снимка: архив БНР

Министерството на външните работи заяви, че винаги е реагирало на сигнали за дискриминация на наши сънародници в Република Северна Македония на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия.

Повод за позицията е призивът на президента Румен Радев към институциите в България за своевременна реакция при подобни сигнали.

Държавният глава настоя да се улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство, а институциите в югозападната ни съседка да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

„Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание“, посочват от Външно министерство.

Поводът за призива на президента Радев е писмо от "етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония".

Тамошни медии уточниха, че писмото е от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Авторите посочват, че след няколко седмици в Република Северна Македония предстои преброяване на населението.

В тази връзка те молят българската държава да им осигури по-голяма сигурност като направи възможно всички, които се запишат като "македонски българи" да могат по-лесно да получават българско гражданство.

А в съобщението от прессекретариата на президента се отбелязва, че той подкрепя това искане.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени