Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за 406 млн. лв. от Божков и свързани с него лица

| обновено на 22.02.21 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внася в съда искане да бъдат отнети яхта, самолет и друго движимо и недвижимо имущество у нас и в чужбина на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него лица.

Един от исковете е вече в Софийския градски съд и е за имущество на стойност 278 милиона лева.

Производството срещу хазартния бос е започнало след като преди година Спецпрокуратурата го обвини, че от 2014-а до началото на 2020 година е ръководил организирана престъпна група  за различни престъпления .

Исковата молба е срещу Божков, съпругата му Елена Динева - обвиняема, че е част от групата, за което тя прекара осем месеца в ареста, и 10 фирми.

Комисията „Цацаров“ иска отнемането на самолет с пазарна стойност 34 000 000 лева, вероятно същият, с които Васил Божков отпътува за Дубай, ден преди да стане обвиняем,  моторна лодка на стойност 1 100 000 лева и  яхта  с пазарна стойност 41 000 лева.

Комисията "Цацаров" има претенции и към още четири моторни превозни средства, но какви са те - не е уточнено.

От Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота. Сред тях апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, както и право на строеж на многофамилна жилищна сграда - отново в столицата, апартамент в гр. Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция и недвижими имоти в Париж.

От Антикорупционната комисия обобщават, че исковете за отнемане на незаконно придобито имущество са на обща стойност от малко над 406 милиона лева.

Съобщението от нея идва ден преди да стане ясно с коя вече регистрирана формация ще участва на парламентарния вот на 4 април новият проект на Божков „Българско лято“.

Формацията не успя да бъде вписана навреме в регистъра на политическите партии, а неформалният ѝ лидер анонсира в социалните мрежи от Дубай, че все пак тя ще участва в парламентарните избори, защото вече ѝ е „намерил мандатаносител“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени