Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хлад“ в Кан

Снимка: noblink.bg

„Хлад“ е българският филм в селекцията на фестивала за късометражно кино в Кан. Негов режисьор и сценарист е Девина Василева. Историята за контрола и свободата в едно семейство, развита в един-единствен план – пред хладилника като символ на дома – е дебютът ѝ в киното. Тя избира да сведе проблема до неговия минимализъм, в един неподвижен кадър, за да даде възможност на публиката да се концентрира върху това как точно се възползваме от ежедневието си и какво говори за нас самите най-баналното всекидневно нещо.

„Хладилникът е олицетворение на главния герой, който го проследяваме в период от 30 години за 20 минути“, споделя в „Артефир“ Девина Василева. И продължава: „В случая този хладилник показва контрола на този човек и съответно страха му от промяна. Хладилникът е и този уред в семейството и в един дом, който позволява да си задържаме храната за по-дълго, но също така и тя да не се разваля, т.е., тя не се променя и не може да създава нищо ново. Затова и този герой не може да създава нищо ново и не знае как да гради топли връзки, а само да консервира някакви настойнически отношения.“

С филма си младата режисьорка, която учи английска литература и драма в университета „Куин Мери“, се опитва да разбере какво ще се случи, когато човек изгуби контрол над нещата в живота си. Този въпрос, както и идеята за свободата я вълнуват най-силно.

„Хлад“ може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. Филмът вече спечели наградата на публиката на фестивал в Амстердам и е селектиран на не един кинофорум, сред които Южният филмов и арт фестивал в Чили и този за късометражно кино на Лазурния бряг. „Хлад“ всъщност е единственият български филм, който ще участва във фестивала за късо кино в Кан. Форумът е посветен на това да популяризира филмите от селекцията си на различни стрийминг събития. Всеки от тях ще бъде показан на специална прожекция през октомври, както и виртуално, като приходите от гледанията ще отидат директно за подкрепа на режисьорите и екипа.

Повече за сюжета на „Хлад“, стоплянето на връзките в семейството и възможностите, пред които е изправен един артист, Девина Василева разказва в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна