Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините на джипитата в Пловдив свършиха

От днес в масовата имунизация срещу Covid-19 трябваше да се включат и общопрактикуващите лекари, но в Пловдив ваксини няма. Според председателя на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров подобна е ситуацията и в други големи градове на страната.

Ваксините, според д-р Сотиров са свършили още вчера на обяд в РЗИ. Днес поне шестима семейни лекари от Пловдив са върнали пациентите си.

„Ваксини има за някои колегите, за други от колегите се оказа, че не стигнаха. В РЗИ Пловдив свършиха ваксините. Днес никой не е взел. Който успя да вземе ваксини, е успял да вземе до вчера по обяд“, каза д-р Сотиров.

Според него на този етап здравното министерство не е подготвено за осигуряването на личните лекари с ваксина.

„Как започваш масова имунизация без да имаш готовност да раздадеш 450 000 дози. Никак…Лоша организация от страна на министъра на здравеопазването“.

Желаещите да си поставят ваксина срещу Covid-19 могат да го направят в обявените пунктове в здравните заведения.

По информация на председателя на общопрактикуващите лекари в Смолян д-р Снежана Бакърова в местната РЗИ има достатъчно ваксини, които до края на вечерта ще бъдат разпределени на джипитата.

Д-р Бакърова има над 2000 пациенти в село Смилян. Тя очаква да постави първите дози другата седмица.

Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова уточни, че за последните три дни в областта са имунизирани общо 1247 души. В региона работят 14 специализирани кабинета.

Тя обърна внимание, че е препоръчително желаещите да се обадят предварително по телефона, обявен на страницата на РЗИ, за да не се допуска струпване на хора пред пунктовете и да се спести чакането.

Пациентите биха могли да се ваксинират и при личните си лекари, припомни д-р Петрова.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!