Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диа Мантова дава на публиката "Активно вещество" срещу стигмата

Персонажът й открива изложба тази вечер

Актрисата Диа Мантова сама е написала моноспектакъла по мотиви на Есме Уанг

Премиерата на “Активно вещество” - спектакъл за границите на толерантността и последствията от тях, е на 24 февруари от 19:30 часа, но ако нямате билет, можете да резервирате място в сцена „Derida“ за 9 март.

Автор и главно действащо лице на сцената е Диа Мантова, а режисьор - Стефан Прохоров.

Пиесата е по мотиви от „Събрани есета за шизофренията“ на Есме Уанг.

От години актрисата Диа Мантова се занимава и с психология в академичен план. Отдавна е провокирана от темата за шизофренията и стигмата върху нея в нашето общество, разказа пред Радио София Стефан Прохоров. „В случая заболяването е по-скоро повод, но може да се съотнесе и за други форми на сегрегация. С екипа разказваме един щастлив случай на добре интегриран художник.“

Режисьорът Стефан ПрохоровТочно от името на художника в спектакъла (Вихра Вангелова) от другата страна на улицата – срещу сцена „Derida“, тази вечер ще бъде открита изложба в галерия “Spazio”.

„В нашия художествен свят с помощта на разнообразни и необичайни театрални средства  опитваме не толкова да дадем някаква присъда, колкото да повдигнем теми за обществен размисъл“, допълни Прохоров.

С него разговаря Катя Василева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.