Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуба за баскетболистите ни в мач без значение за класирането

Росен Барчовски
Снимка: БГНЕС

България загуби от Босна и Херцеговина с 61:80 в последния си мач от група "Н" на квалификациите за европейското първенство по баскетбол за мъже през 2022 година в Грузия, Чехия, Германия и Италия.

Тази среща беше без значение и за двата отбора, които вече си бяха осигурили място на първенството на Стария континент.
Капитанът на мъжкия национален отбор Чавдар Костов и героят от мачовете с Латвия Дий Бост получиха почивка от селекционера Росен Барчовски.

Капитан за пръв път беше Александър Янев.

Константин Костадинов дебютира за мъжкия национален отбор около месец преди да навърши 18 години. Така той стана най-младият национал в официален мач на 17 години, 10 месеца и 28 дни в новата история на българския баскетбол.
Двата тима изиграха равностоен двубой, а на почивката босненците водеха с 43:38.

Четири минути преди края на третата част Босна имаше аванс от 12 точки при 56:44 след серия от 8:0, но българите отговориха с 10 поредни безответни точки и намалиха изоставането си на само 2 - 54:56 преди финалните 10 минути.

Тимът на Босна изигра силна последна четвърт и след серия от 24:5 поведе с 80:59 две минути преди сирената, което им донесе крайния успех.

В тази последна част дебют за България направи и капитанът на Черноморец Константин Коев.

Константин Костадинов беше сред най-резултатните играчи на България като наниза три тройки и общо 11 точки, 2 борби, 1 асистенция, 1 чадър. С 11 точки завърши и Христо Захариев, а силно игра Андрей Иванов - 10 точки, а Деян Карамфилов приключи с 9 асистенции.

Кенан Каменяш беше най-полезен за Босна със 17 точки и 14 борби.

"Със сигурност искахме да се борим за победа, за да завършим достойно, но в края се натрупа разлика. Накрая не ни стигнаха силите - физически и психически. Липсва ни ръст, липсва ни физика, липсва ни класа, но сега не искам да говоря повече за баскетбол. Ще си направим изводите. Нашата работа си я свършихме в предишния мач и аз съм щастлив и горд с отбора", каза Росен Барчовски след мача.

"Радваме се, че си свършихме работата. Въпреки днешната загуба се представихме много добре и сме щастливи, че се класирахме за европейското първенство", добави Христо Захариев.

Българският отбор се прибира от Рига утре около 14.00 часа.

класиране

1. Босна и Херцеговина 6 5 1 458:383 11 точки
2. Гърция 5 3 2 362:367 8
3. България 6 2 4 427:494 8
----------------------------------------------------------------
4. Латвия 5 1 4 380:383 6
*Заб: Първите три отбора от групата се класират за европейското първенство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна