Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Собственици на заведения настояват за по-ниски наеми и такса смет

Снимка: Ани Петрова - БНР

Собственици на заведения настояха за по-ниски наеми на общинските имоти, които ползват, както и на таксите за битови отпадъци и тротоарно право за разполагане на масите пред обектите.

Исканията са отправени в отворено писмо до Националното сдружение на общините от двете браншови асоциации, а целта - антикризисна подкрепа за бранша от страна на местната власт.

Общинските наеми и различните такси са значителна част от разходите на собствениците на заведения. Затова те смятат, че ако общините ги намалят или отменят, това ще помогне на бранша в годината на криза.

"Едно нормално заведение не би могло да плаща по няколко хиляди лева такса смет. При положение, че обектът на работи, това ще бъде доста голяма помощ", коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От бранша настояват общините да преразгледат таксите за битови отпадъци, като ги опростят за периода, в който заведенията не са работили, а таксите за разрешенията за удължено работно време и общинските наеми да бъдат намалени наполовина.

"Искаме на местно ниво да се организират и да се сформират регионални антикризисни и икономически щабове, в които да има представителите и на засегнатите браншове и да се решава възникнали проблеми на момента", посочи още Емил Коларов. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.