Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Захариева настоя за пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ

Снимка: МВнР

Очакване за постигане на пълна визова реципрочност между Европейския съюз и Съединените щати е изразила министърът на външните работи Екатерина Захариева на днешния видеоконферентен разговор на първите дипломати на страните членки на Евросъюза с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Европейските министри приветстваха решимостта на новата американска администрация за завръщане към мултилатерализма и международните партньорства и вече предприетите конкретни действия в тази насока, съобщиха от външното ни министерство.

"Оценяваме високо тази първа дискусия с Антъни Блинкън скоро след встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ, която показва значението на трансатлантическото партньорство. Впечатлена съм от изявлението на президента Байдън, че САЩ ще бъдат водещи в света не с примера на силата си, а със силата на своя пример", заяви още министър Захариева.

"Важни за нашето партньорство са и контактите между хората и в този смисъл очакваме постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ", посочи външният министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени