Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живопис, родена от кюстендилската магия

Снимка: mc.government.bg

Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, озаглавена просто „Живопис“. Роден в Кюстендил, израсъл сред изкуството на десетки прочути талантливи кюстендилски художници сред природата на кюстендилското Краище, Осоговската планина, Северозападна Рила, река Струма, той не създава конкретни природни гледки, пейзажи, човешки фигури или градски улици. Вдъхновен от природата, той твори преживявания, състояния, емоции, цветни форми – по-точно една абстрактна, експресивна живопис като „нематериални измерения на действителността, преминаващи в един невидим свят със своя логика“.

В неговите пластически търсения присъства духът на мястото – не конкретно дърво, стара къща или изгубващият се на хоризонта облак, празният прозорец, а форми и багри, издирени емоционално и материализирани в ярки, силни цветове. Димитър Петров е завършил специалност стенопис, учил се е от нашите фрески и иконопис, от патината на времето.

Димитър Петров разказва в „Артефир“ за своите интересни и странни светове в новата си изложба.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.