Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската градска художествена галерия има постоянна стратегия за откупуване на творби

Снимка: Архив, БНР

„Аз доста дълго работих в Софийска градска галерия преди да се кандидатирам за поста директор и винаги ми се е искало нашите галерии да се измерват с европейските и да имат всички възможности за развитие във всяка посока - изследователска и като издания", каза за БНР Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

Според нея 27-те галерии в страната работят със съкратен щат.

„На места имаше художествени галери с три щатни работни места - един директор и двама служители, не знам дали беше за оцеляване или на изчезване“.

Изкуствоведът Пламен Петров и Аделина Филева           Снимка: СГХГ

В някои галерии липсват реставратори, изкуствоведи. Политиката на откупки на произведения трябва да бъде процес,  подчерта  Аделина Филева в предаването "Графити по въздуха": 

„Специалистите трябва да знаят какво притежават, какво им липсва и какво търсят. Това означава да се ходи в ателиета, по изложби, да се проучва, за да има контакти с наследници с други специалисти, с художници и да се прави една селекция - всяка година да се решава какво и колко. Не е нужно с много средства огромни количества творби да влизат в музея, важно е да влизат регулярно. Всяка година да влизат произведения, които да попълват различните фондове на музеите. Това е процес и той трябва да върви постоянно“.

В предаването "Графити по въздуха" Тони Николов, главен редактор на списание "Култура" коментира:

Законови пречки са възпрепятствали субсидия от 400 хиляди лева, за първи път от десетилетия, да стигне до музеите, да има сесия за кандидатстване с проекти. Тези пари са били усвоени по друго перо". 

Двете интервюта можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!