Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие издаде международна заповед за арест на Сашо Миялков

| обновено на 23.02.21 в 09:48
Бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков бе задържан на 20 ноември 2018.
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония издаде вчера международна заповед за арест на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване, който изчезна преди очаквано съдебно решение за предполагаемото му участие в скандал с масово подслушване, предаде "Асошиейтед прес".

Полицията претърси няколко обекта в Скопие в опит да открие Сашо Миялков. Той и още 11 бивши представители на правителството и полицията са подсъдими във връзка със скандала от 2016 г., който доведе до падането на правителството на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ след десетилетие на власт.

Миялков, който е първи братовчед на бившия премиер Никола Груевски, е обвинен, че е организирал в периода 2006-2016 г. подслушването на телефоните на над 20 000 души, в това число политици, съдии и журналисти.

Миялков получи съдебна заповед за поставяне под домашен арест преди съдебното решение, което се очаква да бъде оповестено в петък. Той обаче е изчезнал в неделя от адреса, който е съобщил на властите.

Внезапното му изчезване напомня това на братовчед му Груевски, който избяга от страната през 2018 г., за да избегне двугодишна присъда за участието си в корупционна схема. Той получи политическо убежище в Унгария.

Премиерът Зоран Заев каза, че е разочарован от изчезването на Миялков, поиска пълно разследване и изрази надежда, че властите ще го издирят.

Малко след изчезването на Миялков във "Фейсбук" се появи пост от негово име, в който се твърди, че поради заплахи за живота си и бил принуден да избяга и че в момента се намира в Монте Карло, където е поискал убежище. Съобщението засега няма официално потвърждение.

Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска съобщи пред "А1он“, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления коридор край град Куманово в съседна Сърбия. Тя веднага споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, но "там нямали данни за подобно бягство". Русковска подробно описа колко разговора е имала със служители на вътрешното министерство в продължение на 10 часа без да има конкретни мерки от тяхна страна.

В крайна сметка издирването започва малко преди 22.00 часа в неделя, когато Сашо Миялков не е открит нито в жилището си, нито на обичайните си места където пребивава.

"Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите", каза възмутена Вилма Русковска и подчерта: "Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо... В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна