Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране на възрастните хора

Снимка: пресслужба на правителството на Кипър

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране срещу Covid-19 на възрастните хора, отчете здравното министерство в Никозия.

Страната се класира на второ място в Европейския съюз по обхват с имунизации на лица на възраст над 80 години, сочат последните данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Заради повишения риск от сериозни заболявания и хоспитализация възрастните хора са приоритетна група в Националния ваксинационен план от самото начало на имунизационната кампания, подчерта в изявление здравното министерство.

Тази сутрин бяха отворени още почти 17 000 позиции в електронния портал за записване на час за ваксиниране на хора над 71 години.

До две седмици се предвижда да завърши прилагането на първата доза ваксина във възрастовата група от 70 години и повече.

В четвъртък и петък ще започнат работа още два ваксинационни центъра в градовете Ларнака и Пафос с общо 14 медицински екипа.

В момента на разположение на желаещите са 9 центъра с 20 екипа и 6 мобилни звена за ваксинация на хора в отдалечени райони и трудноподвижни пациенти. При пълно разгръщане на екипите и достатъчна наличност на дози могат да се правят по 15 000 ваксини на ден, посочва министерството.

През март Кипър очаква над 130 000 дози от трите лицензирани досега ваксини, а през второто тримесечие на годината, от началото на април, страната ще получи около 2,5 пъти повече ваксини, отколкото досега..

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!