Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите ваксини „Спутник V“ пристигнаха в Мексико

Ваксините пристигнаха в понеделник вечерта в Мексико сити.
Снимка: Ройтерс

Първата доставка от руската ваксина „Спутник V“ пристигна в Мексико в понеделник вечерта, съобщи външният министър на страната Марсело Ебрард, цитиран от Ройтерс.

Партидата е от 200 000 дози. Тя бе договорена наскоро между мексиканския президент Мануел Лопсе Обрадор и руския му колега Владимир Путин.

Междувременно министерството на здравеопазването на Аржентина публикува списък с имената на 70 души, които неправомерно са получили ваксина срещу Covid-19, предаде AФП.

Сред тях са президентът Алберто Фернандес, министърът на икономиката Мартин Гусман, аржентинският посланик в Бразилия, бившият президент Едуардо Дуалде, съпругата му и техните деца. Ваксини са получили и чиновници, които не са сред приоритетните групи за ваксиниране.

Заетите в сферата на здравеопазването бяха първите ваксинирани, а тепърва започна имунизирането на най-възрастните хора в Аржентина.

Скандалът с „ВИП ваксините" избухна в петък, когато журналист заяви по радиото, че е бил ваксиниран, без да му е дошъл редът, благодарение на приятелството си със здравния министър Хинес Гонсалес Гарсия.

Президентът на Уругвай Луис Лакайе Поу заяви, че първите ваксини срещу Covid-19 ще пристигнат в четвъртък.

Уругвай е единствената страна в Южна Америка, която все още не е получила нито една доза.

Около 192 000 дози от китайската ваксина „Синовак“ се очаква да пристигнат в нощта на четвъртък срещу петък, уточни президентът на пресконференция.

Имунизационната кампания ще започне на 1 март. Първо ще бъдат ваксинирани преподавателите, полицаите, пожарникарите и военните под 60-годишна възраст.

След 15 март се очаква втора пратка от над 1,5 милиона дози. Между 8 март и 26 април ще пристигнат и 460 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, първите от които са резервирани за работещите в сферата на здравеопазването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна