Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 1000 пенсионери са поискали пенсиите им да бъдат преизчислени без намален индивидуален коефициент

Снимка: БГНЕС

От началото на годината 971 пенсионери са поискали пенсиите им за осигурителен стаж и възраст да бъдат преизчислени без намален индивидуален коефициент срещу прехвърляне на средствата им от Универсален фонд. Това съобщиха за „Хоризонт“ от Националния осигурителен институт.

154 от пенсиите вече са преизчислени. До края на юни всеки с отпусната пенсия в намален размер заради осигуряване в частен фонд може да поиска преизчисляване на основната пенсия след прехвърляне на парите си от частния фонд в държавния.

От прозореца за прехвърляне на средства от януари до края на юни се възползват млади пенсионери, категорийни работници или работили в системата на МВР и отбраната, както и хора с отпуснати инвалидни пенсии.

Но срокът за прехвърляне важи и за кандидат-пенсионерите, които са пропуснали 5-годишния срок преди пенсиониране, за да прехвърлят парите си от частни фондове към НОИ, ако желаят. Така ще получат пенсия без редукция и това се отнася най-вече за онези малко над 17 000 жени, които от септември до края на годината ще навършат пенсионната възраст от 61 г. и 8 месеца и ще имат право на втора пенсия, но за сметка на редукция на основната от НОИ с около 9 на сто.

Преценката е лична.

Данните на Комисията за финансов надзор показват, че към края на миналата година над 3,8 млн. българи са осигурени за втора пенсия. Тяхната средна възраст е 42 г. и 2 месеца.

Средно натрупаната сума по партидите на всички осигурени в частен фонд е малко над 5000 лв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.