Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините стигнаха до 20 на сто от семейните лекари, но се чакат още

75 общопрактикуващи лекари от Пловдив и областта или 20 на сто от тях са получили в неделя общо 3480 дози  ваксини срещу Covid-19, съобщи д-р Сийка Димчева – главен секретар на РЗИ. Ваксините за семейните лекари свършиха още в неделя на обяд, което предизвика недоволството им и връщането на пациенти. Според д-р Димчева Инспекцията не е поемала ангажимент те да бъдат осигурени напълно. 

Според д-р Димчева към момента джипитата разполагат с 3 000 дози, които трябва да приложат до края на седмицата. Тя потвърди, че желаещите са много, но на този етап количествата са недостатъчни. "При следващата доставка ще бъдат разпределени количества за на семейните лекари, които не са получили дози, на тези, които имат най-голям брой записани и за тези, които са оползотворили ваксината си", обеща тя.

От РЗИ подчертаха, че една част от пациентите на семейните лекари са получили ваксина в имунизационните кабинети, които бяха отворени в здравните заведения. "От 15 февруари до вчера включително са приложени 3546 дози само на "АстраЗенека". Това са хора от областта, независимо дали са пациенти на личните лекари или са стигнали до имунизационните кабинети", коментира Димчева.

Вчера в Пловдив са получени нови количества от ваксината на "Пфайзер", които ще бъдат използвани за ваксиниране на членовете на избирателните комисии. Отделно, успоредно с желаещите да бъдат имунизирани, ваксини се поставят на хора от втора и трета фаза, като е започнало имунизирането и на работещите в структуроопределящите предприятие.

От тази вечер в ДКЦ „Пълмед“ специализираният кабинет за ваксиниране срещу Covid-19 преминава на денонощен режим на работа. От РЗИ очакват до края на седмицата в Пловдив да бъде разкрит поне още един такъв. Ще се удължи и работното време на имунизационните кабинети, които ще приемат желаещи и в събота, и в неделя

Смятам, че процесът ще бъде канализиран, за да се минимализира напрежението, каза д-р Сийка Димчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна