Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от градина „Вдъхновение“ също правят мартеници

Снимка: forkids2017.org

Сдружение „За Децата 2017“ получи сграда в Божурище, която може да се превърне в комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в развитието.

Мотор на сдружението и инициативата е Милена Боева. Тя не се ограничава с помощ за своя Явор, а решава да опита да помогне и на други майки и деца.

В студиото на Радио София Милена си спомни как разхождайки се в парк „Орлите“ е забелязала мястото, представила си какво може да стане, срещнала се е с жена от близкото читалище, която се оказала общински съветник и оттам нататък със съдействието на кмета и общинския съвет получила сградата за 10 годишно безвъзмездно ползване.

Всъщност Милена Боева и нейните съмишленици вече имат опит.
На 1 юли 2020 г. те са отворили първия Център за защитена заетост на деца и младежи. Кандидатстването е било от 2019-а по проект към Агенцията за хора с увреждания.

Милена се е ентусиазирала, това ѝ е било цел и мечта – да има място, където деца с проблеми да могат да изграждат навици и умения.

Днес в центъра се занимават 15 лица, назначени като градинари на 4 часа. Отглеждат зеленчуци, но също така изработват картички, мартеници.

„За 7-8 месеца хората много се промениха. Научили са много и дори могат да ви обяснят кое какво е в градината“, казва Милена с доловима гордост в гласа.

Градината носи името „Вдъхновение“.

Това, което в момента стои като предизвикателство пред сдружението, е нуждата от ремонт на сградата, предоставена от община Божурище, както и преасфалтиране на алеи в градината – за да могат и инвалидни колички да се движат спокойно.

За да окажете помощ, може да се свържете през фейсбук профила или през сайта на сдружението.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с Милена Боева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна