Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преди избора": Има ли шанс БСП да бъде първа политическа сила

Снимка: БГНЕС

С какви нагласи ще участва в предизборната надпревара най-голямата опозиционна партия - БСП.

Седмици преди началото на предизборната кампания БСП прояви активност и запази поведението си да предлага листи, диалог, алтернативи, програми за управление, разговори в лявото пространство. Но не успя да се отърси от скелетите в гардероба, от мълчанието за това ще подкрепят ли президента Румен Радев за втори мандат. Лидерът на БСП Корнелия Нинова тръгва на битка в Пловдив, София, а във Варна водач на листата е отявлен критик на ръководството - Борислав Гуцанов.

"Целта, която си поставяме е да бъдем първа политическа сила, ще започнем представянето на нашата платформа. Що се отнася до следизборни и управленски коалиции, ще предложа на Националния съвет този въпрос да решим след изборите с вътрешно допитване. Политиката, която провеждаме, откакто съм председател на партията е борба със задкулисието и в държавата, и вътре в партията", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Михаил Михалев е общински председател на БСП във Велико Търново и пети в листата за региона. БСП на практика е единствената демократична партия, която започва от най-ниско ниво с номинации, основни партийни организации издигат, конференции утвърждават, минава през Национален съвет - това е истинската демокрация и е нормално да има напрежение, аз не смятам, че в момента продължава напрежението. Тръгваме с бодро настроение както винаги".

Бившият член на Националния съвет на БСП Чавдар Георгиев вижда проблем:

"Много ми се иска да постигнем победа, но аз лично не съм оптимист. Това ръководство с председателката Нинова направиха всичко възможно, за да има вътрешнопартийно напрежение по места. Не виждам как до деня на изборите това ще се преодолее. БСП трябва да има поне една минимална цел на тези избори - да има не по-малко от 60 мандата, за да може да влияе на един процес по изменение на Конституцията".

Професорът по политически науки във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Тодор Галунов коментира:

"Сякаш БСП се държи по начин, в който тя сама продължава да не си вярва, че може да е първа политическа сила. На моменти забравя, че основният опонент е партия ГЕРБ, а не вътрешните опоненти, да не кажа вътрешни противници в партията. Мисля, че там вътрешнопартийната битка не можа да стихне напълно и това показва подреждането на листите. На този етап на мен лично ми се струва, че всички колеги от агенциите, с малки изключения, които дават второ място на БСП, са прави - БСП трудно ще може да постигне изборна победа, тя не може да се качи на първо, но не може да бъде изместена от новите формати или старите".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна