Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилен екип ваксинира хората в село Бойково

| обновено на 23.02.21 в 12:12
В родопското село Бойково започна кампанията по имунизация срещу COVID-19. Сами или по двама под ръка, двайсетина постоянни жители на Бойково се събраха половин час преди обявения час за ваксиниране пред читалището, определено за място на временния кабинет.  

Това е първото от труднодостъпните селища в областта, където пристига мобилен екип на РЗИ Пловдив, след като здравният министър обяви инициативата за акции по такива места. Тук екипът е снабден с 30 дози, което е малко повече от заявката на кмета на селото Иван Пачеджиев. Той съобщи, че желаещите за ваксиниране от снощи, когато е започнал да ги информира, се увеличават.  

Хората са доволни, че мобилният екип е дошъл на място, тъй като тук няма лекар, а до Пловдив, макар и отдалечен на едва 27 километра, трудно се слиза. Селото е на 1 105 метра надморска височина. В него жвеят постоянно 150 жители, повечето са пенсионери. От началото на заразата има регистриран само един случай на коронавирус, който миналата година е завършил фатално за жена над 80 години. 

Най-възрастният местен жител, който пристигна за ваксина, е 90 годишният Борис Рангелов. С него дойде и жена му Надежда, която призна, че ще следи температурата и на двамата тази нощ. От имунизацията могат да се възползват жителите и на съседните труднодостъпни села Дедево, Ситово, Храбрино и Плочник. Стига да имат лични автомобили, тъй като автобусите тук са само по един сутрин и вечер. И то не всеки ден.

Втората доза ваксина на първите имунизирани ще бъде поставена отново с мобилен екип тук на място на 11 май. 

Разширен репортаж може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени