Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в "Родопи" заради Брестовица изненада Каназирева

Изграждане на два дублиращи сондажни кладенци и цялостна подмяна на довеждащия вопопровод и вътрешната водопроводна мрежа в Брестовица – това е решението на проблема със замърсената с манган и негодна да пиене вода в селото – това обяви областният управител Дани Каназирева след проведена среща със специалисти от ВиК, кмета на селото и местни жители от инициативни комитети.

Междувременно, тази сутрин кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение заради замърсената вода с твърдението, че количеството манган в нея е 1000 милиграма на литър при допустими 50.

„За мен обявяването на бедствено положение в общината беше изненада, още повече че това става в ден, в който нормите на манган във водата са допустими“ – коментира Каназирева. Тя заяви, че при нея все още не е дошла заповедта кмета за бедственото положение, както това се изисква нормативно.

Каназирева обаче се съгласи, че са налице извънредни обстоятелства и следва незабавно да бъдат предприети действия за решаването на проблема с водата в Брестовица.

„Имаме осигурено финансиране от ВиК холдинга към пловдивския Вик оператор, за изграждането на дублиращи сондажни кладенци, за да се осигури чиста вода. На второ и трето място са подмяната на довеждащия водопровод и вътрешната водопреносна мрежа в селото, която е около 30 км“ – увери Каназирева. Тя съобщи, че изграждането на дублиращите кладенци ще започне в края на март, като са необходими 2-3 месеца за приключването му.

„След като получим заповедта за бедственото положение, това ще ни позволи да възложа на ВиК оператора да действа незабавно по съкратена процедура“ – увери Каназирева.

Емануела Караманова и Любомир Томов от инициативните комитети в Брестовица отново припомниха, че местните хора плащат за питейна вода, а ВиК им доставя вода, негодна за пиене.

Кметът на Брестовица Любен Радев заяви, че по последни изследвания от 18 февруари манганът във водата е в норми – от 0,25 до 0,48 милилитра на литър при допустими 50.

„Концертрация от 1000 милилитра, посочена от кмета на общината за основание на бедственото положение, се постига само при пускане и спиране на водата“ – изтъкна Радев.

„Когато водата спре, манганът се утаява по тръбите, и високото налягане при пускането повишава концентрацията му“ – разясни проблема главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

Областният управител Каназирева изтъкна, че гаранцията на дублиращите кладенци е от 3 до 5 години и през това време трябва да се намери изцяло нов водоизточник за Брестовица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна