Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нарастване на европейската инфлация при дефлация в България

Потребителските цени в еврозоната се повишиха на годишна база през януари за пръв път от 6 месеца насам, докато инфлацията в целия ЕС достигна едногодишен връх, а в България беше отчетена дефлация.

Това показват данни на европейската официална статистика Евростат.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през януари с 0,2% спрямо месец по-рано и нарасна с 0,9% на годишна база - първо увеличение на инфлацията от юли 2020 г. насам.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се понижи през януари с 0,5% на месечна база, но се ускори на годишна база до 1,4% след повишение с едва 0,2% през декември 2020 г.

Графики на потребителските цени в ЕС и еврозоната (г./г.)


Най-голям принос за нарастването на инфлация през януари оказа повишаването на цените на услугите с 1,4% спрямо година по-рано, на неенергийните индустриални стоки с 1,5%, както и на нарастване на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,5%, докато енергийните цени се свиха с 4,2 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се повишиха през януари с 0,3% спрямо месец по-рано и нарасна на годишна база с 1,2% след увеличение с 0,3% през декември 2020 г.

Отрицателна годишна инфлация беше отчетена през януари в 6 държави членки на ЕС, като най-голямо понижение беше отбелязано в Гърция (спад с 2,4%), Словения (с 0,9%), Кипър (с 0,8%), Латвия (с 0,5%), България (с 0,4%) и Ирландия (с 0,1%), докато най-висока годишна инфлация имаше в Полша (повишение с 3,6%), Унгария (с 2,9%) и Чехия (също с 2,2%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през януари 2021 г. се повиши с 0,1% спрямо предходния месец, но отбеляза понижение на годишна база (дефлация) с 0,4% след стагнация (0,0%) през декември 2020 г.

Промяна на инфлация в ЕС (г./г.) през януари за отделните държави членкиНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.