Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на плуването: Тримата ни олимпийци са чисти, има външна намеса

Георги Аврамчев.
Снимка: БГНЕС

Няма застрашени състезатели с вече спечелени олимпийски квоти, нито са засегнати най-добрите ни плувци.

Това заяви президентът на Българската федерация по плуване Георги Аврамчев по повод на информацията от Антидопинговия център, че трима национали са дали положителни допингпроби. Това означава, че поне не са засегнати Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Селекционерът на националните отбори Кристиян Минковски отказа да потвърди информацията на "Спортал" и bTV, че уличените са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Той не каза "не", но обясни: "Не мога да потвърдя тези имена, защото нямам право да го правя съгласно протокола на Антидопинговия център."

Намереният препарат е станозолол – от „зората“ на допинговите скандали, което беше повод Аврамчев да заподозре външна намеса и действия на недоброжелатели.

"Истината ще стане ясна след разследването, което започваме, а и е важно самите уличени плувци какво ще разкажат", допълни той. Тази проверка трябва да изясни дали състезателите сами не са вземали забранения стимулант, или наистина е станало по друг начин.

Чуйте интервюто с Аврамчев в първия звуков файл.

Шефът на Антидопинговия център Виолета Заркова потвърди, че наказанието за употреба на анаболни стероиди, какъвто е станозололът, е лишаване от състезателни права за четири години. 

Тя допълни, че пробите са направени в извънсъстезателен период след Нова година, така че няма застрашени върхови постижения. Заркова поясни, че имената на допингираните ще бъдат обявени официално утре. Изявлението на Заркова пред БНР:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна