Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни психолози не приемат текстове от законопроекта за съсловната организация

41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в София
Снимка: 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Училищни психолози изразиха възражение срещу законопроекта за съсловната организация и професионалната им дейност.

"Нашите възражения са аргументирани и ние отстояваме професионални цели, защото този законопроект, ако влезе в сила, ще повлияе изцяло нашата дейност, като би могъл да промени и сега съществуващото законодателство в сферата на предучилищно и училищно образование. Много спорни са всички принципи, на които е поставен този законопроект", заяви пред БНР Рени Велчева, педагогически съветник в 41 Основно училище "Св. Патриарх Евтимий" в София.

"Реално ще се окаже, че Дружеството на психолозите в България, което има претенцията да бъде съсловна организация, но реално не отговаря на критериите и стандартите на такава според текста на законопроекта, ще може при жалба на родител да разследва нашата дейност и да налага глоби и санкции, които реално няма как да се случат, тъй като това би могло да е нарушение на Административно процесуалния кодекс и Кодекса на труда", коментира Велчева в предаването "Хоризонт до обед". 

Тя подчерта, че професионалната общност на училищни психолози и педагогически съветници е обединена около това, че закон е необходимо да има, но не в този вид.

"Трябва да се намери общ диалог, обществено обсъждане с всички, които са засегнати, защото това са работещите не само в публичния държавен сектор, в частния сектор, колегите, които са на частна практика. Така че трябва да се вземат предвид нашите аргументирани възражения преди този закон да премине на второ четене и гласуване."

Рени Велчева коментира, че в обсъждането на текстовете трябва да са ангажирани както практикуващи, така и учените от академичната общност.

"При психолозите в здравни заведения има текстове от Закона за здравето и други наредби в тази област, където има текстове, разписани, кой по какъв начин може да заема длъжност в болници, в здравни заведения, т.е. в законодателството в различните видове направления, където работят психолози, има текстове, но те трябва да бъдат съотнесени и с такъв тип законопроект".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени