Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Германски математик изчисли българските микроморти

Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт
Снимка: личен архив

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх. Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали, с които запознава студентите си, е тази на микромортите. „Микромортът е просто мерна единица за риск, също както километърът за дължина или килограмите за тежест. Micro означава една милионна – 10 на минус шеста степен, а mort е френската дума за „смърт”. Така микромортът измерва вероятността да умрем като една милионна част”, обяснява проф. Хесе, който прави специални изчисления за България, като се позовава на данните от Националния статистически институт.

„Българските” микроморти

За жена на 20 години у нас рискът да умре е един микроморт на ден. „Това е вероятността да се събуди сутринта и да не преживее до вечерта. За мъж на същата възраст рискът е два микроморта. Този риск и за двата пола се удвоява на всеки седем години. Той расте експоненциално чрез удвояване на всеки седем години. Така за мъж на 60 години микромортите вече са 53, на 70-годишна възраст – 110, а на 80 години той вече се среща с риск от 250 микроморта”, изчислява германският математик. 

За да се направи още по-точно изчисление, трябва да се съберат допълнителни данни. Например местоживеене, социален статус и други. У нас данните на НСИ водят до извода, че най-голяма преживяемост има омъжена жена, която живее в градски условия. Следва женен мъж в същата среда. „Най-сигурната възраст и за двата пола в България е 10 години. Интересното е, че най-опасният ден в живота на всеки е първият. Той е толкова рисков, колкото на човек на 100 години, където микромортите вече са 1000”, подчертава проф. Хесе.

Честит опасен рожден ден!

„Странно, но най-рисков всяка година е рожденият ден на всеки от нас. Според международно изследване смъртният риск на рождения ни ден нараства с 15% спрямо всеки друг ден от ежедневието”, допълва проф. Хесе. Причината се крие в поведението ни на празника, когато често се разсейваме от множеството поздравления, а и при повечето хора употребата на алкохол може да е повече от указаната на етикета „Консумирайте с удоволствие и мярка”, коментира математикът.

Условията, в които живеем, и начинът ни на живот имат много голямо значение. Логично е, че ако сме в държава, където има военен конфликт, шансовете ни за оцеляване са по-малки или казано по друг начин – микромортите ни са повече. Самоубиец на определена възраст има в пъти повече микроморти от човек на абсолютно същата възраст в същото населено място и със същия социален статус, категоричен е експертът по статистика.

Най-безопасният транспорт е... асансьорът

Различните видове транспорт също крият различен риск. Принципно скалата на микромортите потвърждава, че авиопревозът е най-безопасен, с едно малко изключение – асансьорът, коментира проф. Хесе и с усмивка добавя, че ако искаме да отидем на почивка, възможностите за превозно средство са ограничени и най-безопасното не е включено в тях. Ето защо все пак самолетът е най-добрият вариант за дълго пътуване. „Колко километра мога да пропътувам преди да акумулирам риск от още един микроморт? За пътник в самолет отговорът е 20 хиляди километра. При пътуването с влак числото спада до 10 хиляди километра. Ако изберете да пътувате с кола, след 5 хиляди километра ще натрупате още един микроморт. Карането на мотор прибавя микроморт след 30 километра. Това е много опасно”, обяснява проф. Хесе, като се позовава на дългогодишни проучвания по темата.

Химикалките са по-опасни от терористи?!

Дори твърдението „Химикалките са по-опасни от терористи” да звучи напълно абсурдно, статистическите данни показват именно това. „Опасностите от терористичен акт статистически са доста малки, въпреки че много хора имат точно обратното усещане. То идва заради обстойното отразяване, което медиите съвсем естествено правят, когато има случай на терор. От друга страна, статистически погледнато средно за Европа смърт, причинена от терористичен акт, е сравнително рядко явление. Говорим за около десет души на година”, коментира проф. Хесе и дава още един пример. В Германия 300 души годишно умират заради химикалка. „Причината е много проста. Всеки ден стотици хиляди хора сядат на бюрото си и докато обмислят нещо, поставят химикалката в устата си. Понякога те отхапват парченце от нея и то попада в дробовете им, което може да причини смърт”, обяснява математикът. И с характерно чувство за хумор добавя, че „маските за лице в някаква степен се явяват мултифункционален инструмент. От една страна, те осигуряват много добра защита от атаката на коронавируса, от друга – от химикалка”.

Covid-19 и скалата на микромортите

Проведени са редица международни изследвания сред много хора, свързани със смъртността вследствие на Covid-19. Основният фактор в случая е възрастта (и хроничните заболявания, които с напредването й обикновено се увеличават). „Хората в края на 20-те си години почти не са застрашени от смърт заради Covid-19. За 35-годишните коронавирусът е толкова рисков и опасен, колкото и сезонният грип. На 60 години коронавирусът удвоява смъртния риск. Казано по друг начин, от гледна точка на микромортите коронавирусът прави 60-годишните хора със седем години по-възрастни”, е заключението на проф. Хесе.

Можете да си сметнете микромортите като чуете цялото интервю с Кристиан Хесе в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна